top of page
  • Writer's pictureBakk L. Zalán

Önismeret vagy öndefiníció?

Önismeret az, ha tudom, hogy mit szeretek csinálni. Öndefiníció az, ha tudom pontosan, hogy miért szeretem azt csinálni, sőt annak is tudatában vagyok, hogy ezt a tudást hogyan tudom felhasználni egy döntés alkalmával. A példa kedvéért tudom magamról, hogy szeretem megfigyelni a dolgokat és szeretek próbálkozás, kísérletezés útján eljutni a dolgok megoldáök szembe és könnyedén alkalmazkodok a változáshoz.

A pályaválasztás vagy karrier döntés során akkor tudom az előbbi önismeretemet megbízhatóan felhasználni, ha tudom, hogy én egy innovatív, vagy más szóval újító személyiség vagyok. Ez azt jelenti, hogy olyan pálya vagy pozíció mellé érdemes letennem a voksomat, ahol ötletgazdagságra van szükség, azaz fejlesztő személyiséget keresnek.


Ez a fejlesztő lehet mérnök, gazdaságtudományi szakember, építőipari vagy ipari szakember, de lehet emberekkel vagy állatokkal foglalkozó pálya is.


Ha már tudom magamról, hogy innovatív, mint a fenti példában, vagy irányító, esetleg módszeres vagy éppen szociális személyiség vagyok, akkor a következő lépésben lehet kiválasztani a hivatást a különféle műszaki, gazdasági, humán vagy mezőgazdasági pályák közül.

44 views0 comments

Recent Posts

See All
KÖNYV2.png

SEGÍTSÉG AZ IRÁNYMUTATÁSBAN

bottom of page