top of page
  • Writer's pictureBakk L. Zalán

Építészmérnök helyett Marketing menedzser

Tizenhét éves ügyfelem leül velem szemben és azt mondja, hogy kisgyermek kora óta építészmérnök akar lenni. Tudatosan vagy nem, de nem fedi fel a kártyáit, például, hogy nem testhezálló neki a fizika, ami az építészet alaptudománya. Elmondja, hogy kiváló a térlátása, jó a kombinációs képessége. Megkérdezem, hogy mit vár tőlem: ellenőrizzem le, hogy valóban alkalmas-e a pályára vagy kíváncsi rá, hogy milyen pálya jöhet még számításba? Nincs egyértelmű igenlés. Tehát mindkettő, mert mint később kiderül, megakadt az eredeti terv.


Ahogy készítjük a személyiségprofilját, kiderül, hogy valóban jó térbeli gondolkodása és a tervező képessége, de ő egy erőteljesen elméletorientált (fejben építkező típus) személyiség. Miért perdöntő ez az alapvonása? Azért mert az igazi érdeklődése és tehetsége nem a fizikai dolgok megtervezése (pl. épületek), hanem gondolati folyamatok és rendszerek gyors átlátása és továbbfejlesztése. Amikor megismertetem vele a gazdasági szakterületet, határozottan kiválasztja a Kereskedelem és Marketinget. Amikor ezután felvázolom neki a kereskedelem és marketing alapképzés, duális képzés, mesterképzés, pályakezdési lehetőségeket és a vezetői beállítottsága miatt a Projektvezetői és Marketing Menedzseri karrierútat, eldönti.


Ekkor elárulja, hogy az előző alkalmunk után megkönnyebbülve leadta a fizika fakultációt. Érdekesség, hogy a szabadidős tevékenységei, pl. saját kis vállalkozását tervezgette, azzal a céllal, hogy saját bevételre tegyen szert, sejtetik a gazdasági irányultságot.


A munkaérdeklődés és az egész személyiség a döntő, a képesség alapon pályát választani nagy melléfogás lehet ugyanúgy, mint tantárgyak alapján.


23 views0 comments
KÖNYV2.png

SEGÍTSÉG AZ IRÁNYMUTATÁSBAN

bottom of page