top of page
  • Writer's pictureBakk L. Zalán

Pályaválasztási mítoszok - Csak egy pályára vagyok alkalmas?

Mindenki minimum 6, de akár 10 pályára is alkalmas. Azt tapasztalom, hogy a mai fiatalok törekednek elébe menni a pályaválasztás kérdésének. Azon vannak, hogy találjanak legalább egy, de inkább két-három hozzájuk illő pályát. Ezért elismerés jár nekik! Problémát néhány további fontos kérdés szokott okozni. A leggyakoribb és legfontosabb az, hogy tényleg megtaláltam-e minden lehetőséget, előttem van-e minden olyan pálya, ami nekem való? Ez azért fontos, mert csak ezt tudva lehetünk nyugodtak a továbbtanulásunk felől. A pályaválasztási tanácsadó feladata, hogy a pályaválasztó tükör-tisztán láthassa, hogy a legjobb döntést hozza. A minden fontos részletre kiterjedő személyiség profil segít a pályaválasztónak és családjának az összes figyelemre méltó pályaválasztási lehetőség megismerésében. És ami még fontosabb, hogy világosan látni, hogy az egyik lehetőséget miért válasszam és egy másikat miért utasítsak el. Ezekhez a fontos döntésekhez elég sok olyan információra is szükség van, amelyek nem önismereti vonások, hanem munkatevékenységek, munkáltatói elvárások, munkaerő-piaci jellemzők.


További kihívást leggyakrabban a jövőbeli terveknek megfelelő tanulmányi helyszín kiválasztása, a duális képzés megtervezése, a pályakezdési lehetőségek megszerzése és mindezek előtt a sikeres felvételit biztosító pontstratégia átgondolása szokta jelenteni.


A blog címére válaszolva, nem csak egy pályára vagyunk alkalmasak, hanem egy sor pályára, de nem egyforma mértékben és nem egyformák az ezekkel járó munkaerő-piaci lehetőségek sem. Együtt kell mindent a megnyugtató és megbízható döntés érdekében.


Mindent bele idei pályaválasztók! Az élet nagyon szép tud lenni, a továbbtanulás világa más lesz, mint a középiskola. A munka világa pedig bárki számára lehet élvezet és boldogság, és csak az kell hozzá, hogy alaposan átgondolt döntéseket hozzatok!
27 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page