top of page
  • Writer's pictureBakk L. Zalán

Orvos vagy nem orvos?

Vidéke válogatja, hogy a biztos sikert az orvos, jogász, zenész pályák egyikében vagy az orvos, jogász, közgazdász pályák egyikében látják a mai fiatalok. Ezek a pályák régen is menekülési útvonalak voltak, de akkor a szegénységből. Most is a tanácstalanság menekülő útvonalai a legtöbb fiatal számára.


Az orvos kórházban dolgozik. Első tíz vagy több évében. Aki járt mostanában bármilyen kórházi osztályon, az rögtön elgondolkodik, hogy tényleg itt akarok-e lenni és dolgozni naponta 12 órát? A fizetés sem kárpótol igazán. Ahhoz, hogy valaki viselni tudja ezeket az igencsak nehéz körülményeket, valódi elhivatottság tudat kell. Akkor is nehéz, de legalább talán úgy érezheti, hogy hasznos, amit csinál. Külföldre menni orvosként dolgozni pedig elszakadás mindentől, ami és aki eddig számított nekünk.


A jogász pálya erősen telített. Egyes felmérések szerint a legtelítettebb pálya. Mit jelent ez? Azt, hogy a frissen végzett nehezen és rossz körülmények közé, vagy teljesen más pályán fog tudni elhelyezkedni, hacsak nincsenek a családjának nagyon jó szakmai kapcsolatai vagy pont jólmenő jogász családba született. Ezek nélkül sovány pénz lesz a jogász diplomából, ha egyáltalán pénz lesz belőle.


A közgazdász pálya népszerű, a fizikai munkakörülmények jók, a fizetés kielégítő. Egyetlen problémával szoktam találkozni a közgazdászatot választó fiatalok egy részénél. Humán érdeklődésű, azaz emberorientált lányok és fiúk biztonságot ígérő reál, egyáltalán nem humán menekülő útvonala.


A zenészek pályája sajátos. Gyakran hasonló a sportolói pályához: harminc éves kor fölött kitúrnak a fiatalok és ha időben nem szereztem egy zeneiskolai tanári vagy egy megyei zenekari státuszt, akkor marad a pályaváltás. Ami nem feltétlenül probléma, mert sokaknak sikerül valamilyen zenei rendezvényszervezői állást elcsípnie.


A nagy kérdés nem az, hogy ezek a pályák a leginkább piacképesek-e vagy a jól fizetnek-e, mert nem - vagyis a legtöbb fiatalnak nem.


Miért? Mert a több mint 500 választható pálya közül, szinte bármelyikkel lehet jó körülmények között jól keresni, de csak annak, aki arra a pályára született. Akinek a munkaérdeklődés, a képességei, az értékei, a munkamódja és az intelligenciatípusa 90%-ban megegyezik a választott pálya elvárásaival. Az lesz sikeres bármilyen pályán, akinek odavágó tehetsége van.


Tehetsége mindenkinek van négy-öt-hat piacképes pályához biztosan. Lakóhelyet, szerelmet és munkát érdemes körültekintően választani.

15 views0 comments
bottom of page