top of page
  • Writer's pictureBakk L. Zalán

Mobiltelefon-szülőgondok?

A személyiségfejlődés alapja a viszonylag tiszta fej és érzelmek. Hogy milyen képi és nem képi forrásokból, milyen gondolatok és érzelmi minták járnak-kelnek egy gyermek vagy egy fiatal fejében és szívében, lényeges kérdés.


A gyerekeink mobil telefont kértek, én pedig azon kezdtem el gondolkodni, hogy milyen hatással lesz rájuk, de nem jutottam el semmilyen szilárd szemponthoz. Eszembe jutott, hogy pályaorientációs szakemberként nem így szoktam átgondolni a problémákat.


Akkor lássuk a gyermekeim szemével. 12 és 9 évesek. Ők nyilvánvalóan nem ártani akarnak maguknak, hanem például zenét hallgatni. Kértem tőlük egy hónapot a döntésem kiformálásához, amialatt többször megosztjuk egymással az ötleteinket. Most úgy áll a dolog, hogy közösen létrehozunk lejátszási listákat egyiküknek és másikuknak, új zenekarok, előadók a listába történő felvételéről közösen döntünk. Az eszköznek nincsen saját internet kapcsolata, de itthon automatikusan felkapcsolódik a wifire. Itthon viszont nem nézem, hogy mit csinálnak az eszközeiken, mert komolyan vesszük egymást és apa+anya szabályait.

A világunk nem puritán világ, a lányaink és fiaink szépek és erősek akarnak lenni és ez így van rendjén. De nagyon nem mindegy, hogy milyen erős és szép személyiséget (szívet) tartunk a kezünkben és adhatunk majd át egy másik lénynek, akivel családot akarunk alapítani.


Féltem őket, néha túlságosan, néha kevésbé, a közösen kialkudott szabályok gyakran nekem is segítenek. Feleségem elkötelezettje az úgyn. kötődő nevelés gyakorlatának, amely igen alkalmas arra, hogy bizalmi alapon a szükséges mértékű szabadságot megadja a gyermeknek, miközben a szülő is többnyire nyugodt tud maradni.14 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page