top of page
  • Writer's pictureBakk L. Zalán

Melyik a legjobb képességem?

Az érdeklődés után a második tulajdonságunk, amit érdemes tudnunk magunkról a képesség. A KÉPESSÉG azt mondja el rólunk, hogy miben vagyunk jók és lehetünk még sokkal jobbak.


A 10 fő képesség közül legalább az egyikben mindenki jó lesz tizennégy éves korára. Íme a fő képességek, nem fontossági sorrendben, mert a képességek között nem létezik fontossági sorrend:

  1. Általános tanulási képesség

  2. Számolási képesség

  3. Kapcsolatteremtés

  4. Testi erő

  5. Ötletgazdagság (kreativitás)

  6. Térbeli gondolkodás (térlátás, térelképzelés)

  7. Kézügyesség és szem-kéz koordináció

  8. Formák érzékelése

  9. Írott szövegben hibák felismerése

  10. Kommunikációs képesség

Okosan teszi mindenki, ha pályaválasztáskor figyelembe veszi, hogy hozzá melyik egy vagy két fő képesség áll legközelebb. Amikor megnézzük, hogy egy pályán, ami szimpatikus nekünk, mit fogunk majd csinálni, ki is derül, hogy melyik képességek kellenek hozzá leginkább.


A négy személyiségvonásunk közül a képesség a legfejleszthetőbb, miközben az érdeklődés a legrugalmatlanabb. Tehát olyan pályát semmiképpen ne válasszunk, amibe nem szerettünk bele, de olyan pályát választhatunk, amihez még kevésbé fejlett a szükséges képességünk. A képességek szinte korlátlanul fejleszthetők bárki számára. Különbség csak abban van, hogy egy képességet egyikünk gyorsabban, másikunk kissé lassabban tud fejleszteni az elején.


Ha idén választasz pályát, szánj rá egy kis időt, hogy a kiszemelt pályáddal összevesd a képességeidet.

40 views0 comments

Recent Posts

See All
KÖNYV2.png

SEGÍTSÉG AZ IRÁNYMUTATÁSBAN

bottom of page