top of page
  • Writer's pictureBakk L. Zalán

Hogyan szeretem csinálni a dolgokat?

Fontos, hogy mit csinálunk, azaz fontos, hogy milyen tevékenységekkel foglalhatjuk el magunkat a szabadidőnkben és munkánkban. Egyszerűen fontos, hogy olyan pályát válasszunk, ahol olyan tevékenységeket kell végeznünk, amit ingyen is megtennénk. Erről gyakran írtam eddig is. Most menjünk el lépéssel tovább.


A másik izgalmas kérdés, hogy mit akarunk kezdeni a dolgainkkal, mit várunk. Munkaérdeklődésnek nevezzük és alapvetően 5 típus létezik, röviden a következők.


Irányító (Direktív)

A direktív személyek szeretik vállalni a dolgokért a felelősséget és ellenőrizni azok menetét. Szívesen végeznek olyan munkát, amely szervezést, döntéshozatalt és mások munkájának szervezését igényli. Könnyen adnak parancsokat és utasításokat. Kedvvel szervezik saját tevékenységüket is. Függetlennek és önállónak tartják magukat.


Újító (Innovatív)


Az innovatív személyek szeretik megfigyelni a dolgokat és szeretnek kísérletezés útján eljutni a dolgok megoldásához. Ezeket a személyeket érdekli, hogy a kérdések megoldásához pillanatnyi információk alapján közelebb jussanak és különböző módokat találjanak a probléma megoldására. Szeretik a tudományos témákat. Az innovatív személyek szeretik ha váratlan élményekkel kerülnek szembe és könnyedén alkalmazkodnak a változáshoz.


Módszeres (Metodikus)

A metodikus személyek szeretik ha világos szabályok és szervezett módszerek szerint igazodhatnak el tevékenységekben. Szeretik az olyan munkát, ahol mások irányítása és felügyelete alatt dolgozhatnak, meghatározott utasítás szerint. A metodikus személyek szeretnek addig foglalkozni egy feladattal, amíg azt befejezik. Kedvelik a megszokottat, a rutint és olyan munkát részesítenek előnyben, amely mentes a váratlan, problémás helyzetektől.


Tárgyias (Objektív)

Az objektív személyek szeretnek szerszámokkal, felszerelésekkel és gépekkel dolgozni. Szeretik megjavítani a dolgokat vagy új eszközöket készíteni különböző anyagokból. Fontos az anyag és a különböző eljárás, a készítés módjának összehangoltsága. Az objektív személyeket az érdekli, hogy felfedezze, hogyan működnek a dolgok, hogyan építették őket, hogyan alakították ki azokat.


Szociális

A szociális személyek szeretnek emberekkel foglalkozni, akár kereskedelmi akár segítő helyzetekben. Kedvelik a másokról való gondoskodást és szeretnek segíteni mások problémáinak azonosításában és megoldásában. A szociális személyek szeretnek másokkal együtt dolgozni és együttműködni. Azokat a munkákat részesítik előnyben, amelyek interperszonális kapcsolatokat igényelnek.


Mélyebb téma, mint a pályaérdeklődés, ahol tevékenységekről kell eldönteni, hogy tetszik vagy nem tetszik, de aki ezt is tudja magáról, az képes jól választani pályát és pozíciót, jó élete lesz.


24 views0 comments

Recent Posts

See All

Pályaválasztás előtt állsz?

Remélem tetszett és hasznodra volt a Tudatos Pályaválasztó E-book-om. Örömmel értesítelek, hogy a letöltésedért cserébe ajándékba kapsz egy ingyenes és kötelezetségektől mentes konzultációs alkalmat.

KÖNYV2.png

SEGÍTSÉG AZ IRÁNYMUTATÁSBAN

bottom of page