top of page
  • Writer's pictureBakk L. Zalán

Bátor zenészek második pályaválasztása

Időnként zenészek is kérik a segítségemet a pályaválasztásuk újratervezéshez. Szomorú dolgonak is fel lehetne fogni, amikor egy kiváló zenész, gazdasági válság és/vagy életkora miatt már nem tud megélni a hivatásából. De én szeretem azt a felfogást képviselni, hogy mi mindent nyer vele.


Az első beszélgetés mindig roppant nagy téttel jár, hiszen a művész és ezen belül a zenész pálya hermetikusan elzáródik a munkaerőiac többi részétől. Gyerekkoruktól csak a zenének élnek és ezért természetesen módon úgy érzik, hogy csak ehhez érthetnek.


Az első lépés megfogalmaznunk legalább egy igen lényeges kompetenciát, ami szinte bármilyen munka esetében kiválóan használható. Az egyik legkézenfekvőbb zenész kompetencia a "dolgozni tudás". A magyar gazdaság egyik legnagyobb problémája, hogy a potens munkavállalói jelentékeny része nem rendelkezik az önálló és megbízható öt napos munkavégzés képességével. És akkor még nem is beszéltünk a kreatívitásról és a még fontosabb proaktivitásról.


És mi a helyzet a zenészekkel? Egy zenész fiatal előbb tanul meg dolgozni, hogy aztán megtanulhasson znni a bátorságot, hogy valami újba kezdjenek!

14 views0 comments
bottom of page