top of page
  • Writer's pictureBakk L. Zalán

Az, hogy egész életünkben egyetlen munkát végezzünk, elsőre talán ijesztőnek tűnhet

Gondolj azonban bele egy kicsit jobban: ha valamit igazán szeretsz és valami igazán érdekel, akkor azzal te is szívesen foglalkoznál egész életedben, ugye?


Az érdeklődés az a személyiségtulajdonság, mely lehetővé teszi azt, hogy nap mint nap megközelítőleg ugyanazokat a munkatevékenységeket végezd, anélkül, hogy ez unalmas vagy kellemetlen lenne számodra. Az érdeklődés ismeretében megtalálhatod azt a munkatevékenységet, melyet pályaválasztóként egész életedben szívesen végeznél.


Az érdeklődés olyan dolog, mely a genetikánkban gyökerezik. Nem változik és nem változtatható, csupán kibontakozásra képes tulajdonságunk. Annak érdekében, hogy megtaláld a számodra ideális pályát, ezen keresztül pedig álmaid munkahelyét, először is a munkaérdeklődés megismerése szükséges.


A munkaérdeklődés megmutatja azt, hogy hogyan működik az ember feladatvégzés közben. A pályaérdeklődés megismerésével pedig azokat a konkrét tevékenységeket vagyunk képesek kiválasztani, amelyekre a pályaválasztást érdemes építeni.


A Dr. Mérő László matematikus pszichológus, a nemrégen elhunyt Dr. Vekerdy Tamás pszichológus és számos más magyar és külföldi szakember játékelmélet értelmezése

egyértelműen arra enged köveztetni, hogy az alaposan átgondolt érdeklődés alapú pályaválasztás erőteljesen befolyásolja, ha nem egyenesen meghatározza a későbbi munkaélet és a magánélet minőségét.


Hogy mennyire így van ez, azt azok a szülők tudhatják igazán, akik legalább két évtizednyi munkatapasztalatot tudhatnak a hátuk mögött.

25 views0 comments
bottom of page