top of page
  • Writer's pictureBakk L. Zalán

Akár egy gyümölcsfa fejlődése

A fák tavasszal rengeteget hajtanak, ahogyan nekünk embereknek is millió ötletünk van egy-egy, a személyiségfejlődésünk számára aktívabb időszakban. A gyümölcsfáim millió hajtása közül elég sokat lemetszek. Miért? Mert eldöntöm, hogy mely hajtásokat, ágakat akarok megtartani és fejleszteni, és melyekre nem lesz szüksége a fának a jövőben.


Ha nem metszem, akkor is saját maga számos ágát hagyja majd lassan elszáradni, mert valóban csak útban lesznek neki. A fa nem tudja előre, hogy melyik hajtása tart jó irányba, ezért utólag gondolkodik. Én, ha értek hozzá, láthatom előre a jó fejlődési irányt és a metszéssel időt spórolok neki, célirányosabban tudja az erejét felhasználni.


Van, aki úgy gondolja, hogy a hibák, a téves irányba indulások, kudarcok szükségesek, mert azokból jutunk igazi önismeretre. Én ezzel szemben azt gondolom, hogy ha egy mai fiatal egyből a jó irányba indul el, akkor is "hozzá fog jutni" elegendő kínos tapasztalathoz, amire az önismeretének szüksége van, mert ezüst kanál hiányában, mindenképpen amúgy is küzdelmes lesz.

10 views0 comments
KÖNYV2.png

SEGÍTSÉG AZ IRÁNYMUTATÁSBAN

bottom of page