top of page
  • Writer's pictureBakk L. Zalán

A jövő legfontosabb tudása a személyes reakcióképesség lesz - de hogyan is?

A változás és a válság lehet félelmetes, de nem kell annak lennie. A válság lehetőség a fejlődésre - mondogatják a gazdasági szakemberek. A változás izgalmas dolog azoknak, akik tudják, hogy miből élnek. És itt nem a pénzre gondolok. A pénz eszköz. A változás és a válság azok számára nem félelem, hanem kihívást kínáló játék, akik tisztán látják a saját erősségeiket, tudatosítani és lefordítani képesek a tapasztalataikat. És ehhez nem kell mobilisnak sem lenni, hiszen nem kell különösebben változni, mert a pozíciót igazítják a személyiséghez.


Had mutassam be egy példán keresztül. Gépész-, villamos-, és informatikai mérnökből súlyos hiány van Magyarországon és az egész világon. Minden generációnak körülbelül 15%-a születik a hagyományosan mérnök személyiség típussal. De a foglalkozások is erősen fejlődnek. A mérnök pozíciók esetében például már nem csak elméletorientált, hanem gyakorlatorientált (korábban technikumi képzést választó) fiataloknak is "fekszik a munka. Ráadásul a mérnökképzés is egyre gyakorlat orientáltabb lesz. Más szóval: hármas tanuló fiúk mérnöki területre mehetnek.Továbbmegyek. Egyre több lány megy mérnöknek. Többek között azért, mert tökéletesen alkalmasak a modern mérnök képzések sikeres teljesítésére és a mérnök pozíciókban egyre égetőbb szükség van az intuícióra, amiben mint tudjuk, a lányok általában tehetségesebbek a fiúknál.


És nem beszéltem még azokról a mérnök cégeknél betölthető magas fizetésű pozíciókról, amikhez egyáltalán nem szükséges a hagyományosan értelmezett mérnöki módszeresség, hanem jó kommunikációs és kapcsolatteremtő képességű emberek után kutatnak. Ilyen képesség kombinációval a humán érdeklődésű (nem a műszaki) személyek ösztönösen rendelkeznek.A sort még tovább lehet folytatni a mérnök cégek esetében, de beszélhetnénk a sokkal közismertebb informatikai szakember hiányról, elképzelhetetlenül változatos munkakörökkel, biztos munkahelyekkel és igen-igen magas kereseti lehetőséggel.


Tanácsadóként fantasztikuson értékesnek tartom a széles pályaismereti tájékozottságot. A nyárra meghirdetett Pályaválasztási Táborainkban is nagy hangsúlyt fektettek az egyéni önismereti kapcsolt ige-igen széles pályaismereti informáltságra. Ismerje meg a táboraimat: Pályaválasztási táborok Pécsen 2022 nyár (palyavalasztasom.hu)5 views0 comments
bottom of page